Hrnčekový makový koláč
Bude nám stačiť klasický hrnček, ktorý má objem približne 250 ml. Opražené mandľové lupienky na vrchu môžete nahradiť čokoládovou polevou, džemom, alebo len tak pocukrovať.
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 1 a ½ hrnčeka práškového cukru
- 2 hrnčeky plnotučného mlieka
- 1 a ½ hrnčeka celého maku
- 1 balenie prášku do pečiva
- ½ hrnčeka oleja, alebo rozpusteného masla
- 2 hrnčeky hladkej múky
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka. K žĺtkom pridáme 1 hrnček práškového cukru a vyšľaháme do peny. K žĺtkom s cukrom pridáme mak, mlieko a zamiešame.Po kúskoch pridávame múku a šľaháme, aby nám nevznikali hrudky. Nakoniec pridáme olej, alebo maslo, prášok do pečiva a zašľaháme. Z bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho po častiach zapracujeme do cesta.Rúru predhrejeme na 180°C a cesto rovnomerne rozlejeme na vymastený a vysypaný plech.Pečieme asi 35 minút. Cesto je upečené, keď do neho pichneme špáradlom a neostane na ňom žiadne cesto. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme mandľové lupienky opražené nasucho na panvici. Posypeme cukrom a rozdelíme na koláč.
Foto Depositphotos.com